Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ψηφιακές υπογραφές για Νηπιαγωγούς Προϊσταμένες

Ακολουθούν παρακάτω ορισμένες βασικές οδηγίες αναφορικά με το ζήτημα των ψηφιακών πιστοποιητικών (ψηφιακές υπογραφές) που θα πρέπει να τις έχετε μελετήσει πριν ξεκινήσουμε.

Αν έχετε ολοκληρώσει ήδη τη διαδικασία έκδοσης ψηφιακής υπογραφής, υπάρχουν οδηγίες για εσάς στο τέλος αυτού του μηνύματος.

 

Τι πρέπει να έχετε κάνει από πλευράς σας, πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

  • Πρώτα από όλα, να έχετε τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet διαθέσιμους. Ο λογιστής που σας κάνει τη φορολογική σας δήλωση θα τους έχει λογικά. Αν κάνετε φορολογική δήλωση μαζί με τον σύζυγό σας και πάλι θα πρέπει να έχετε δικούς σας οι οποίοι θα διαφέρουν. Η μόνη βοήθεια που μπορώ να σας προσφέρω εδώ είναι να σας παραπέμψω σε αυτό τον σύνδεσμο που έχει σχετικές οδηγίες 
  • Δεύτερον: Να έχετε ψηφιοποιήσει (με κάποιον τρόπο, φωτογραφία ή σκάνερ) την αστυνομική σας ταυτότητα και να την έχετε ανεβάσει εδώ. Θα κρατήσετε ψηφιακό αντίγραφο σε μορφή pdf της αστυνομικής σας ταυτότητας και στο δικό σας αρχείο διότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να σας ζητηθεί και από το σύστημα των ψηφιακών υπογραφών.
  • Τρίτον: Όλες οι οδηγίες για την έκδοση ψηφιακών υπογραφών, είναι αναρτημένες εδώ (ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας στο τμήμα πληροφορικής ΠΕ Ηράκλειου). Φροντίστε να τις έχετε μελετήσει πριν ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία και να έχετε δει όλα τα βιντεάκια που υπάρχουν εκεί.

 

Θεωρείτε (έχετε την αυτοπεποίθηση) ότι είστε έτοιμες; 

Δηλαδή απαντάτε με «ΝΑΙ» και στις 3 παραπάνω προϋποθέσεις:

Τότε στέλνετε μια απάντηση (παρακαλώ μόνο μέσα από το email σας …@sch.gr) στο παρόν email ( gsdher@gmail.com ) με το μήνυμα: «Ονοματεπώνυμο: Είμαι έτοιμη».

 Στη συνέχεια σας ενεργοποιώ από πλευράς μου -το συντομότερο δυνατό- την έναρξη της διαδικασίας και εσείς θα έχετε 5 ημέρες στη διάθεσή σας να την ολοκληρώσετε. 

 Μόλις σας ενεργοποιήσω την εκκίνηση της διαδικασίας, το πρώτο email που θα λάβετε θα είναι από τη διεύθυνση shde@mindigital-shde.gr και θα σας έλθουν, σταδιακά, άλλα δύο email από την ίδια διεύθυνση, τις οδηγίες των οποίων θα πρέπει να ακολουθείτε (βήμα, βήμα).

 Αυτό που πρέπει να έχετε -επίσης- αποφασίσει, είναι αν θέλετε η ψηφιακή σας υπογραφή να ενεργοποιείται -στο μέλλον- μέσω κινητού τηλεφώνου ή μέσω email (προσωπικά σας προτείνω μέσω κινητού τηλεφώνου, αλλά η επιλογή παραμένει δική σας). 

 Αν αποφασίσετε την επιλογή του email, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για κάθε ψηφιακή υπογραφή σας στο μέλλον (τα επόμενα τρία χρόνια) θα σας έρχεται κωδικός μίας χρήσης στο ατομικό σας email του πανελλήνιου σχολικού δικτύου (…@sch.gr). Όπως έχω καταλάβει (με κάθε επιφύλαξη) η επιλογή αυτή δεν αναιρείται αργότερα.

Αν αποφασίσετε για την επιλογή μέσω κινητού τηλεφώνου (αφορά μόνο smart phone) τότε θα πρέπει πρώτα να έχετε βεβαιωθεί ότι το κινητό σας τηλέφωνο δέχεται να του εγκαταστήσετε την εφαρμογή “Επαληθευτής Google” (ή αλλιώς Google authenticator). 

  • Η εφαρμογή για λειτουργικά συστήματα «android» είναι διαθέσιμη εδώ. 
  • Για μοντέλα «iphone» είναι διαθέσιμη εδώ

 

Αν δεν μπορείτε (ή δε θέλετε) να εγκαταστήσετε τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό σας, παραβλέπετε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο θέμα των ψηφιακών υπογραφών και προχωράτε κανονικά την όλη διαδικασία με τη χρήση του ατομικού σας email του πανελλήνιου σχολικού δικτύου. Δεν απαιτείται να ενημερώσετε εμένα για την επιλογή σας. Δηλώνετε την επιθυμία σας μόλις σας έλθει το email από το shde@mindigital-shde.gr μέσω του οποίου θα σας τεθεί και το σχετικό ερώτημα.

 

Τέλος, δεν παραλείπετε να φυλάξετε σε ασφαλές σημείο το τελευταίο email (αυτό της ολοκλήρωσης) που θα σας έλθει από το  shde@mindigital-shde.gr το οποίο θα είναι στην ουσία η ψηφιακή σας υπογραφή. Τυπώστε το αν θέλετε, σφραγίστε το και φυλάξτε το κάπου για ώρα ανάγκης (πχ έχετε χάσει τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης email, ή το κινητό σας τηλέφωνο, αν επιλέξατε αυτή τη διαδικασία). Συνιστώ προσοχή -για ευνόητους λόγους- ώστε να μην «πέσει» ποτέ σε λάθος «χέρια».

Επίσης, όπου σας ζητηθεί να δημιουργήσετε δικό σας κωδικό πρόσβασης, φροντίστε αυτός να είναι ασφαλής (να έχει λατινικούς χαρακτήρες, μεγάλα και μικρά γράμματα, σύμβολα -πχ @$%!- και αριθμούς). Το κυριότερο όλων όμως: Φυλάξτε τον σε ασφαλές σημείο και μην τον χάσετε. Όπου σας ζητηθεί η επιλογή “username” χρησιμοποιήστε λατινικούς χαρακτήρες και επιλέξτε ένα “username” όσο πιο απλό γίνεται (να το θυμάστε απέξω).

 

Προσοχή αν επιλέξετε ενεργοποίηση ψηφιακής υπογραφής μέσω email. 

Σε αυτή την περίπτωση ο κωδικός otp (είναι ένας αριθμός) θα σας έρχεται στο ατομικό email σας του πανελλήνιου δικτύου και θα είναι μίας μόνο χρήσης. 

Αν κάνετε λάθος εισαγωγή, ζητάτε άλλον από το σύστημα.

Αν το λάθος γίνει 8 φορές, ο λογαριασμός σας κλειδώνει και μου στέλνετε ένα email να σας τον ξεκλειδώσω (ας προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να μη φτάσουμε εκεί, αλλά αν συμβεί δε χάλασε ο κόσμος).

 

Όταν με το καλό έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία, έχετε παρακαλώ υπόψιν σας τα εξής:

-----------------------------------------------

Η ψηφιακή σας υπογραφή θα είναι με λατινικούς χαρακτήρες (έτσι βγαίνει αυτόματα από το σύστημα).

Αντικαθιστά στο νηπιαγωγείο σας την χειρόγραφή υπογραφή και σφραγίδα σας.

Μην την χάσετε λοιπόν και μην «πέσει» σε λάθος χέρια.

Στόχος είναι η κατάργηση του «χαρτιού» γενικά στην επικοινωνία σας με την υπηρεσία σας.

Για να υπογράψετε τα έγγραφά σας επιλέγετε με το username και τον κωδικό σας ένα από τα παρακάτω site (και τα δύο την ίδια δουλειά κάνουν):

Για οδηγίες που περιγράφουν πώς γίνεται αυτό, δείτε το εξής σύντομο βίντεο

 

Όταν υπογράφετε ψηφιακά κάποιο υπηρεσιακό έγγραφό σας, στην ένδειξη "show my title" βάζετε "Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου ... (όνομα αυτού)"

 

Καλή επιτυχία και ...

μοιράζεστε τις απορίες σας αλλά και τη γνώση σας πάντα και με άλλες συναδέλφους.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Γιώργος  Π. Μαρκατάτος