Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Διαδικτυακά λογισμικά οπτικοποίησης για το ανθρώπινο σώμα



Στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων αγωγής υγείας, προτείνονται παρακάτω ορισμένα λογισμικά οπτικοποίησης για το ανθρώπινο σώμα.

Τα συγκεκριμένα λογισμικά δουλεύουν διαδικτυακά.
Δεν χρειάζονται δηλαδή τοπική εγκατάσταση στον Η/Υ.
Αυτό τα καθιστά αρκετά εύχρηστα για χρήση τους σε σχολικά εργαστήρια, αλλά απαιτεί από την άλλη καλές ταχύτητες internet.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον εκπαιδευτικό είτε για δική του διερεύνηση/ενημέρωση, ως εποπτικό υλικό για παρουσίαση στην τάξη αλλά και ως εργαλεία διερεύνησης από τους μαθητές μας (κάτι που προτείνεται για όπου υπάρχει δυνατότητα).

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εργαλεία ΤΠΕ τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν σχετικά καινοτόμα προγράμματα που υλοποιούμε με τους μαθητές μας.



Zygote Body

Δωρεάν στη βασική του μορφή, αλλά απαιτείται εγγραφή. Μετά την εγγραφή η εφαρμογή ανοίγει από εδώ https://zygotebody.com/zb
Διαδραστική εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος
 
Κάποια στιγμή μάλλον το βαρέθηκε (όπως και πολλά άλλα project που αρχίζει) και το παρέδωσε στην εταιρία Zygote. Η εταιρία αυτή το είχε στην αρχή “ανοιχτό” τώρα όμως ζητά εγγραφή και αν θέλει κάποιος να έχει επιπλέον δυνατότητες, θα πρέπει να πληρώσει.
Αν και ωραίο project η όλη φάση με την εγγραφή είναι κάπως αποτρεπτική για χρήση στο δημοτικό σχολείο. Παρόλα αυτά να το δείτε δεδομένου ότι κατά τα άλλα είναι αρκετά απλό στη χρήση του.


Οι βασικές δυνατότητες περιλαμβάνουν ανατομική περιήγηση στο σώμα μας και δυνατότητες αναζήτησης (πάνω δεξιά γράφετε ένα μέρος του σώματος και αυτό σας το δείχνει)
Περιλαμβάνει επίσης ονομασίες για διάφορα όργανα (με ένα κλικ), βασικές πληρορφορίες (πάντα στα αγγλικά) και συνδέσμους στο διαδίκτυο.






Η Αγελαδίτσα

Αντίστοιχο Project με το παραπάνω (ανοιχτού κώδικα) είναι και η συμπαθέστατη αγελαδίτσα παρακάτω.
Προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με το ανθρώπινο σώμα (όπως αναφέρεται στον τίτλο της ανάρτησης) μπαίνει ωστόσο ως ένα αντίστοιχο παράδειγμα, στην ίδια περίπου λογική με την κατασκευή του Zygote Body.




Biodigital Human


Δωρεάν στη βασική του εκδοχή (η οποία είναι αρκετά πλούσια) αλλά απαιτεί και αυτό εγγραφή.


Παραπλήσιο με τα παραπάνω αλλά πιο περίπλοκο και με περισσότερες παραμέτρους, λογισμικό οπτικοποίησης του ανθρώπινου σώματος.



Ξεκινάει με τον ανθρώπινο σκελετό, σε υψηλή ανάλυση απεικόνισης, τον οποίο έχουμε την δυνατότητα να τον περιστρέφουμε κατά βούληση και να εστιάζουμε σε όποια σημεία του επιθυμούμε.
Με το ποντίκι μπορούμε να πατήσουμε σε οποιοδήποτε οστό και λαμβάνουμε επιπλέον πληροφορίες (στα αγγλικά πάντα)



Στην αριστερή πλευρά της επιφάνειας εργασίας του λογισμικού υπάρχει μενού με ιεραρχική δομή των οστών, όπου μπορούμε να επιλέξουμε ποια οστά επιθυμούμε να απομονώσουμε προκειμένου να εστιάσουμε σε αυτά καλύτερα.


Κατά την ίδια λογική μπορούμε να εμφανίζουμε και τα υπόλοιπα όργανα του ανθρώπινου σώματος (πάντα από το αριστερό μενού).

Το λογισμικό έχει και δυνατότητες αναζήτησης. Πάνω δεξιά υπάρχουν επιπλέον εργαλεία τα οποία αξίζει να τα διερευνήσει, κανείς (απομόνωση ανθρώπινων οργάνων που μας ενδιαφέρουν να διευρευνήσουμε, αποθήκευση εργασίας, διαδικτυακές ασκήσεις γνώσεων κ.ά.).




e-skeletons



Παρέχει πολλά εργαλεία για διερεύνηση του ανθρώπινου σκελετού και συγκρίσεις με σκελετούς άλλων θηλαστικών που είναι συγγενικά με τον άνθρωπο
Καθαρά για εξειδικευμένη επιστημονική διερεύνηση η οποία μπορεί υπό προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθεί και από μαθητές μεγάλων τάξεων δημοτικού








Spong lab - build a body

Δωρεάν αλλά απαιτεί εγγραφή.


Επιλέγουμε ένα “σύστημα” του ανθρώπινο σώματος (σε άνδρα η γυναίκα.


Και στη συνέχεια προσπαθούμε να βάλουμε στη σωστή θέση, τα επιμέρους μέρη του συστήματος. Διερεύνηση, εξάσκηση και μάθηση λοιπόν, γύρω από τα διάφορα “συστήματα” του ανθρώπινου σώματος.




Ακολουθούν διάφορα άλλα παραπλήσια με τα παραπάνω διαδικτυακά λογισμικά σχετικά με το ανθρώπινο σώμα, τα οποία μπορείτε αν έχετε χρόνο να διερευνήσετε.


Inner Body






Human Body-National Geographic

Διερεύνηση του ανθρώπινου σώματος απο την National Geographic


Healthline BodyMaps- Visualize Better Health

Oπτικοποίηση του ανθρώπινου σώματος




The Virtual Body


Άλλη μια εφαρμογή διαδικτυακής οπτικοποίησης για συγκεκριμένα μέρη του σώματος




Εμπεριέχει και εκπαιδευτικό περιεχόμενο όπως βίντεο προσομοιώσεις και παιχνίδια





GetBodySmart - An Online Human Anatomy and Physiology Textbook

Διαδικτιακό διαδραστικό βιβλίο Ανατομίας και φυσιολογίας




BBC Science: Human, Body and Mind

Διαδραστικές εφαρμογές και παιχνίδια γύρω από το ανθρώπινο σώμα


Understand your health in depth

Κατανοώντας την υγεία σε βάθος
Διαδικτυακή πύλη με διάφορες εφαρμογές για το ανθρώπινο σώμα και την υγεία


1 σχόλιο:

  1. Wow, thats surely exquisite to recognize the fact and I am positive you will also love my article written here apple nutrition approximately Hope so you will love to provide me a go-to.

    ΑπάντησηΔιαγραφή