Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Κομποστοποίηση: Μετατρέποντας τα σκουπίδια μας σε πολύτιμο "χώμα"

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας είναι πάρα πολλά.



Αφενός μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών μας, με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους διαχείρισης.
Αφετέρου, μέσα από αυτή τη διαδικασία, αποκτούμε δωρεάν ένα πολύτιμο οργανικό εδαφοβελτιωτικό, για τους κήπους μας.

Το να ξεκινήσουμε μια διαδικασία κομποστοποίσης στη σχολική μας μονάδα έχει πολλά οφέλη.
Κυρίως όμως, πρέπει να το δούμε ως μια διαδικασία, κατά την οποία, εκπαιδεύουμε και ευαισθητοποιούμε τους μαθητές μας, στο πλαίσιο μίας ορθής διαχείρισης των οικιακών απορριμάτων.
Πολύ πιθανόν βέβαια, μέσα από τους μαθητές μας, να καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε και τους γονείς τους, καθώς και την τοπική κοινωνία.
Έτσι θα έχουμε ως αποτέλεσμα την ευρύτερη διάδοση αυτής της καλής πρακτικής.

Η διαδικασία κατασκευής κομποστοποιητή είναι σχετικά απλή. Μπορεί κανείς να βρει εύκολα πολλές σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, γραμμένες και στην ελληνική γλώσσα (παρατίθενται στο τέλος ενδεικτικά ορισμένοι σύνδεσμοι).

Με τη βοήθεια διαφόρων μικροοργανισμών, ένας σωρός από άχρηστα σκουπίδια, μετατρέπεται σε πολύτιμο κομπόστ, το οποίο μπορούμε εμείς στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε στο σχολικό μας κήπο.
Η παρακολούθηση μαζί με τους μαθητές μας, όλης αυτής της διαδικασίας, είναι κάτι μαγικό και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για υποστήριξη διαφόρων διδασκαλιών μας, στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών (πχ Μελέτη Περιβάλλοντος, Βιολογία κλπ).

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στη Βικιπαίδεια.

Άλλοι χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Δείτε ενδεικτικά και τα παρακάτω βίντεο:
Οικιακή κομποστοποίηση

Οικιακή Κομποστοποίηση - Κομποστοποιητής Κήπου

Δημιουργία Κομποστοποιητή - Οι κηπουροί του mega

re:think project - Κομποστοποίηση για Αρχαρίους

Ακολουθούν ορισμένα animation (στα Αγγλικά) για παιδιά, με θέμα την κομποστοποίηση.



 

 Αναζητήστε και μόνοι σας περαιτέρω πληροφορίες ή σχετικά βίντεο, μέσα από μια μηχανή αναζήτησης, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά όπως: "how to make compost", "compost in school" "compost for children", "οικιακή κομποστοποίηση", "κατασκευή κομποστοποιητή", κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου